понеділок, 7 грудня 2020 р.

Мармелад

 Мармелад я не те, щоб любила. Але якщо у вас в холодильнику є заморожена малина і ви не знаєте куди її дівати, приготувати можна.



Так само можна приготувати з пюре манго (відняти 30 гр цукру), і з будь-якого іншого пюре, але треба дивитися таблиці в інеті (якщо фрукт кисліший, то варити треба до вищої температури + кількість цукру у готовому пюре може бути різна). 



Отже:
пюре малини 350 гр (я перетерла через сито від кісточок, але вони все ж траплялись)
35 гр цукор 1
9 гр жовтого пектину (яблучний у мене)
375 гр цукор 2
87 гр сироп глюкози
6 гр лимонної кислоти + 5 гр води (або 6 гр лимонного соку)

Ставимо пюре на вогонь середній, розмішуємо цукор 1 і пектин (можна просіяти через сито).
Як тільки починають з'являтися бульки по краях кастрюлі (товстостінна, не надто широка, щоб пюре не горіло) - всипаємо цукор і пектин (змішаний) і зразу інтенсивно розмішуємо. АЛЕ якщо ви варите вперше, то пектин треба вводити при температурі пюре 40-45С, тоді він не піде комочками (для цього його змішують з цукром) і також інтенсивно мішаємо!

Нюанс. Якщо говорити про покупне пюре, то там зазвичай десь 10% цукру. Можна у ваше додати 10% (від маси) цукру, проварити, охолодити. Я робила зразу просто з замороженої перетертої малини. 

Цукор 2 умовно ділимо на  3 частини, всипали одну -вимішали, другу - вимішали, третю. Варимо помішуючи до 106С. Ідеально мати термометр для карамелі, я користувалась двома, покази мінялися трохи, тобто ми мішаємо і міряємо температуру. Можна ще капнути каплю на холодну чисту тарілку, якщо не розпливається - готово. Зразу вливаємо лимонний сік, інтенсивно розмішуємо і відразу розливаємо у форми.

Я ставила силіконовий коврик, на нього рамку, присипала краї цукром (щоб не витік раптом), як тільки готово розливаємо. Висота не має бути вища 1 см (порада шефа), хоча я робила більший мармелад. Можна у формочки різні розлити, в мене з-під льоду на фото.

Присипали цукром зверху, щоб не завітрився.  І залишаємо вистигати. Далі або виймаємо і обкачуємо у дрібному цукрі, або ріжемо на квадрати чи фігурки. 





Немає коментарів:

Дописати коментар