Мармелад я не те, щоб любила. Але якщо у вас в холодильнику є заморожена малина і ви не знаєте куди її дівати, приготувати можна.
Так само можна приготувати з пюре манго (відняти 30 гр цукру), і з будь-якого іншого пюре, але треба дивитися таблиці в інеті (якщо фрукт кисліший, то варити треба до вищої температури + кількість цукру у готовому пюре може бути різна).
Отже:
пюре малини 350 гр (я перетерла через сито від кісточок, але вони все ж траплялись)
35 гр цукор 1
9 гр жовтого пектину (яблучний у мене)
375 гр цукор 2
87 гр сироп глюкози
6 гр лимонної кислоти + 5 гр води (або 6 гр лимонного соку)
Ставимо пюре на вогонь середній, розмішуємо цукор 1 і пектин (можна просіяти через сито).
Як тільки починають з'являтися бульки по краях кастрюлі (товстостінна, не надто широка, щоб пюре не горіло) - всипаємо цукор і пектин (змішаний) і зразу інтенсивно розмішуємо. АЛЕ якщо ви варите вперше, то пектин треба вводити при температурі пюре 40-45С, тоді він не піде комочками (для цього його змішують з цукром) і також інтенсивно мішаємо!
Нюанс. Якщо говорити про покупне пюре, то там зазвичай десь 10% цукру. Можна у ваше додати 10% (від маси) цукру, проварити, охолодити. Я робила зразу просто з замороженої перетертої малини.
Цукор 2 умовно ділимо на 3 частини, всипали одну -вимішали, другу - вимішали, третю. Варимо помішуючи до 106С. Ідеально мати термометр для карамелі, я користувалась двома, покази мінялися трохи, тобто ми мішаємо і міряємо температуру. Можна ще капнути каплю на холодну чисту тарілку, якщо не розпливається - готово. Зразу вливаємо лимонний сік, інтенсивно розмішуємо і відразу розливаємо у форми.
Я ставила силіконовий коврик, на нього рамку, присипала краї цукром (щоб не витік раптом), як тільки готово розливаємо. Висота не має бути вища 1 см (порада шефа), хоча я робила більший мармелад. Можна у формочки різні розлити, в мене з-під льоду на фото.
Присипали цукром зверху, щоб не завітрився. І залишаємо вистигати. Далі або виймаємо і обкачуємо у дрібному цукрі, або ріжемо на квадрати чи фігурки.
Немає коментарів:
Дописати коментар