Ми прийшли з морозу, після довгої дороги у Сколе з Рівного, замерзлі та втомлені. Стіл вже був щедро накритий. Я мало пам'ятаю, що там було, але голубці з картоплею і грибною підливою запам'ятала на все життя.
Не знаю, чому вони справили таке враження, можливо тому, що досі не їла такої страви, а може аромат справжніх білих карпатських грибів заполонив усю кімнату, але насправді вони були просто пречудові.
Отже, нам потрібно:
капустяні листки на голубці - свіжі або квашені
картопля приблизно 1,5 кг (залежно від капустини)
цибуля 3-4 більших, вершкове масло
сіль, перець
1. З капусти вирізаємо качан, відварюємо як на голубці, можна додати ложку-дві оцту, 2 ложки цукру та трошки солі, тоді буде краще. Я знімаю листок за листок в процесі варіння, дехто залишає на хвилин 10 (повністю у воду капуста має бути занурена), а тоді виймає і розбирає на листки. Товсті жилки треба зрізати, щоб краще крутився голубець.
2. Тим часом, нарізаємо на кубики цибулю і підсмажуємо на вершковому маслі (багато) на малому вогні, вона має змінити колір але не підгоріти.
3. Картоплю тремо на мілкій тертці як на деруни, можна додати ложку-дві сметани, щоб не чорніла, сіль, перець за смаком. Далі - хтось відціжує картоплю, додає цибулю і загортає у листя. Я до цибулі додала картоплю і прогріла на сковорідці, інтенсивно мішаючи, щоб картопля трохи схопилася, тоді легше загортати.
4. Загорнуті голубці викладаємо у каструлю і заливаємо кип'ятком (!). Томимо в духовці десь 1,5 години, щоб не кипіло сильно слідкувати.
Грибна підлива.
сушені білі або польські гриби (замочені мін на 4 год і промиті)
цибуля
вершкове масло
Підсмажуємо кубиками цибулю на маслі так сама як і на голубці, додаєм гриби, заливаємо водою і даємо кипіти хвилин 30. Далі можна додати ложку борошна розведену у воді плюс вершки чи жирну сметану (але остання може згорнутися), або лише вершки (33-35%), прогріваємо, солимо, перчимо.
Подаємо відразу голубці з підливою.
Немає коментарів:
Дописати коментар