четвер, 23 січня 2020 р.

Киш (кіш)

Сто років хотіла його приготувати і вперше вийшо смачне і розсипчасте тісто.


Рецепт №1
250 гр масла + 500 гр борошна - у міксер, насадка гітара, перемолоти у крошку
40 гр (2 шт) жовтки +100 гр води+10 гр солі - збовтати і додати бо маси вище. Буквально 1 хв перемішати до з'єднання, все! Це запорука розсипчастості.
Ставимо у холодильнк на 1 годину. Далі розкатали, поклали у форму, знову ставимо у холод.

Духовка на 180С. Дістали тісто, додали начинку, залили заливку і випікаємо до золотистого кольору і загустіння начинки.

Заливка. Класика - це 125 гр молока, 125 гр вершків 20%, 2 яйця і спеції. Я взяла 10% вершки і яйця.

Зазвичай є два табори. Ті, які печуть на сирому тісті і ті, які підпікають тісто додатково перед начинкою. Я спекла відразу, єдине у скляній формі робила і наступного разу спробую покласти пергамент, бо погано від дна відставав.

Начинка. Тут поле для діяльності широке. Курка + цибуля + грибочки; шпинат з сиром, лосось з овочами. Я додала у начинку 1 плавлений сирок (не найкраща ідея, але), можна додатково сиру потерти і додати ще вкінці за 10 хв до готовності. Всі "мокрі" овочі треба попередньо обжарити (підсушити), інкаше начинки буде дуже волога.

Коли киш спечеться, дістаємо і даємо хвилин 15 щоб трошки вистиг і стабілізувався. Можна їсти теплим і холодним.

Рецепт №2
Цей варіант із крохмалем (картопляним) воно менше розмокає від начинки.
1500 гр масла
300 гр яєць
600 гр води
125 гр солі
100 гр цукру
1000 гр крохмалю
2000 гр борошна

В міксері змішати масло, яйця, воду, сіль і цукор, додати крохмал і борошно. В холод.

п.с. Тісто можна заморозити. В день готування дістаю з морозилки в холодильник, як тільки можна розкачувати - роблю. Пекла в металевій формі, то трохи погано пропеклося, можливо, тому що поклала пергамент. 

Немає коментарів:

Дописати коментар