Найсмачнішим тортом дитинства був "Празький", пам'ятаю шоколадні коржі, ніжний крем і справжнє багатство крихт шоколаду зверху. Далі були заварні тістечка з сметанним кремом, які мама доволі часто готувала. Ну і як можна забути про торт "Медовик", це мабуть був найлегший і найдешевший рецепт. Сьогодні при всьому різноманітті рецептів і смаків, іноді хочеться щось зовсім простого..
Отже, для торта діаметром 18-20 см
Мука - 180 гр
цукор - 52 гр
масло - 55 гр
яйце - 1 шт. (40 гр)
мед - 30 гр
сік лимона 1/2 чл.
сода 4 гр
1. У товстостінній кастрюлі на маленькому вогні розтоплюємо цукор як на карамель, коли він повністю розтопиться, зняти з вогню, додати мед і холодне масло, добре вимішуємо.
Отже, для торта діаметром 18-20 см
Мука - 180 гр
цукор - 52 гр
масло - 55 гр
яйце - 1 шт. (40 гр)
мед - 30 гр
сік лимона 1/2 чл.
сода 4 гр
1. У товстостінній кастрюлі на маленькому вогні розтоплюємо цукор як на карамель, коли він повністю розтопиться, зняти з вогню, додати мед і холодне масло, добре вимішуємо.
2. Коли суміш вистигне орієнтовно до 65 градусів, додаємо третину муки, потім яйце, соду і сік лимона, далі досипаємо всю муку і замішуємо тісто. Воно буде м'яке, тепле, не додавайте ще муки, загорніть у плівку і хай лежить при кімнатній температурі.
3. Далі я поділила тісто на 6-8 однакових кусочків. чим більше коржів, тим вищий торт. Розкачувала прямо на пергаменті підсипаючи мукою дуже тонко, випікала при 180 градусів приблизно 4 хв кожен корж. Ще теплим обрізала. клала на решітку і залишала охолодитись. Можна спекти прямокутником і далі обрізати на дві рівні частини. Обрізки не викидати, вони нам пригодяться для обсипання торта.
Крем:
сметана 700 гр
цукор - 150 гр
масло - 125 гр
Сметану відкинути на ніч, на сито з марлею (у холодильнику). Це потрібно для того щоб стекла лишня сиворотка. Далі робимо водяну баню. У велику кастрюлю з водою, ставлю друшляк, а наверх ще одну кастрюльку із сметаною і цукром. Таким чином ми уварюємо сметанний крем на маленькому вогні орієнтовно 1.5-2 год, періодично помішуючи. Крем виходить однорідним, втрачає присмак і кислинку сметану, набуває ледь відчутного карамельного відтінку. Додаємо м'яке масло і ставимо в холодильник на кілька годин.
Далі перемазуємо коржі, за бажанням можна додати чорнослив чи горіхи. Обов'язково ставимо в холодильник на ніч. Бока і верх обсипаємо крихтою із обрізків.
Хто любить більше крему, можна зварити більшу порцію.
Немає коментарів:
Дописати коментар