Цьогоріч я готувала кекси за 4 рецептами. Це були: кекс "Данді", кекс з яблуками, грушами і сухофруктами, кекс Емілі Дікінсон та творожний штоллен.
Кекс "Данді" це класика кексового тіста. Смачний, насичений смак, доволе збите і плотне тісто з масою сухофруктів і до того ж найлегше готується. Кекс з грушами і яблуками, а також кекс Емілі Дікінсон дуже схожі за своїм смаком, практично не відрізнити, тому можна сміливо вибирати легший рецепт. Дуже ароматні, тісто в мене вийшло абсолютно не плотне. Інжир всередині мені не дуже сподобався, мабуть наступного року не буду додавати. Відчувається аромат рому і спецій, я додавала гречаний мед замість меласи, але не можу сказати що його аромат відчувається, ну а меласу у нас навіть не знаю де можна дістати. Творожний штоллен - найбільш плотне тісто, схоже мені на коровайне чимось, на смак мені сподобався.
Отже, з яблуками, грушами і сухофруктами готувала за цим рецептом:
Нам потрібно:
150 г яблука краще кислих
150 гр груш
90 гр апельсинового соку
ваніль
100 гр апельсинового лікеру я замінила на ром
25 гр апельсинових цукатів
90 гр інжиру
90 гр кураги
70 гр чорносливу (я замінила на вишні, чомусь побоялась кидати)
10 гр бальзамічного оцету
суміш 5 спецій:
0,5 ч.л. духмяного перцю
2,5 ч.л. мускатного горіха
0,5 ч.л. гвоздики
2 ч.л. імбирю
2,5 ч.л. кориці - все змолоти
Кексове тісто:
200 гр молока
2 зірочка анісу
3 коробочки гвоздики
цедра 1 апельсина
135 гр вершкового масла
120 гр темно-коричневого цукру (у мене звичайний)
165 гр меду
52 гр яєць
160 гр муки
90 гр гречаної муки
1 щіпка солі
10 гр розрихлювача
2 гр порошка імбиря
3 гр порошка кориці
3 гр суміші п'ять спецій
Приготування:
Напередодні яблука і груші очищаємо від шкірки і нарізаємо кусочками, сухофрукти також ріжемо кусочками. Кладемо все у сотейник, додаємо апельсиновий сік, ваніль і тушимо на повільному вогні до мякості. При цьому кусочки фруктів мають залишитися цілими. Потім додаємо сухофрукти, ром і тушимо ще 5 хв. Вкінці додаємо бальзамічний уксус і залишаємо на ніч.
Готуємо кекс:
Просіваємо всі сухі інгредієнти. Молоко нагріваємо з анісом, гвоздикою і цедрою, даємо настоятися під кришкою 15 хв, тоді гвоздику і аніс виймаємо.
Масло збиваємо з цукром, додаємо мед і знову збиваємо. Далі додаємо яйця (кімнатної температури). Далі почергово додаємо мучну суміш і молоко, вкінці додаємо сухофрукти і фрукти разом з рідиною.
Випікаємо 40-50 хв до сухоого сірника, все залежить від духовки.
Після остивання кекс загортаємо у марлю просочену ромом, я клала у одноразову форму з фольги і зверху накривала фольгою.
Кекс "Данді" це класика кексового тіста. Смачний, насичений смак, доволе збите і плотне тісто з масою сухофруктів і до того ж найлегше готується. Кекс з грушами і яблуками, а також кекс Емілі Дікінсон дуже схожі за своїм смаком, практично не відрізнити, тому можна сміливо вибирати легший рецепт. Дуже ароматні, тісто в мене вийшло абсолютно не плотне. Інжир всередині мені не дуже сподобався, мабуть наступного року не буду додавати. Відчувається аромат рому і спецій, я додавала гречаний мед замість меласи, але не можу сказати що його аромат відчувається, ну а меласу у нас навіть не знаю де можна дістати. Творожний штоллен - найбільш плотне тісто, схоже мені на коровайне чимось, на смак мені сподобався.
Отже, з яблуками, грушами і сухофруктами готувала за цим рецептом:
Нам потрібно:
150 г яблука краще кислих
150 гр груш
90 гр апельсинового соку
ваніль
100 гр апельсинового лікеру я замінила на ром
25 гр апельсинових цукатів
90 гр інжиру
90 гр кураги
70 гр чорносливу (я замінила на вишні, чомусь побоялась кидати)
10 гр бальзамічного оцету
суміш 5 спецій:
0,5 ч.л. духмяного перцю
2,5 ч.л. мускатного горіха
0,5 ч.л. гвоздики
2 ч.л. імбирю
2,5 ч.л. кориці - все змолоти
Кексове тісто:
200 гр молока
2 зірочка анісу
3 коробочки гвоздики
цедра 1 апельсина
135 гр вершкового масла
120 гр темно-коричневого цукру (у мене звичайний)
165 гр меду
52 гр яєць
160 гр муки
90 гр гречаної муки
1 щіпка солі
10 гр розрихлювача
2 гр порошка імбиря
3 гр порошка кориці
3 гр суміші п'ять спецій
Приготування:
Напередодні яблука і груші очищаємо від шкірки і нарізаємо кусочками, сухофрукти також ріжемо кусочками. Кладемо все у сотейник, додаємо апельсиновий сік, ваніль і тушимо на повільному вогні до мякості. При цьому кусочки фруктів мають залишитися цілими. Потім додаємо сухофрукти, ром і тушимо ще 5 хв. Вкінці додаємо бальзамічний уксус і залишаємо на ніч.
Готуємо кекс:
Просіваємо всі сухі інгредієнти. Молоко нагріваємо з анісом, гвоздикою і цедрою, даємо настоятися під кришкою 15 хв, тоді гвоздику і аніс виймаємо.
Масло збиваємо з цукром, додаємо мед і знову збиваємо. Далі додаємо яйця (кімнатної температури). Далі почергово додаємо мучну суміш і молоко, вкінці додаємо сухофрукти і фрукти разом з рідиною.
Випікаємо 40-50 хв до сухоого сірника, все залежить від духовки.
Після остивання кекс загортаємо у марлю просочену ромом, я клала у одноразову форму з фольги і зверху накривала фольгою.
Кекс Емілі Дікінсон готувала за цим рецептом
Для сиропу:
500 мл заваренного чаю
Та окремо:
80 гр цукру
50 гр води
сік з 2 апельсинів
50 гр бренді або коньяк
Сухофрукти:
85 гр родзинок
60 гр клюкви
60 гр кураки порізати на шматочки розміром як родзинки
60 гр інжиру також ріжемо
60 гр апельснових або лимонних цукатів
цедра 1 лимона
цедра 1 апельсину
стручок ванілі (насіння ванілі у тісто)
50 гр коньяку
Тісто:
302 гр муки
1/4 ч.л. соди
2 ч.л. розрихлювача
1 ч.л. мускатного горіха
по 1/2 ч.л.. кориці, гвоздики, імбиря
1/4 ч.л. кардамона
насіння ванілі
302 гр масла
302 гр цукру
6 яєць
80 гр бренді або коньяку
80 мл меласи я заміниила гречаним медом
мої коментарі: я готувала все як у рецпеті, але на майбутнє, фрукти можна не заливати чаєм. Можливо раніше вони були більш сухіші ніж зараз. Але в мене вони дуже розмокли, занадто. кекс вийшов дуже вологим, або зменшити час настоювання буквально до пів години
Приготування:
Напередодні змішайте сухофрукти, цедру, цукати і коньяк. Заваріть міцний чай і гарячим влийте у сухофрукти, дайте постояти 4-6 годин.
Зваріть сироп із цукру, води і апельсинового соку. Просто довести до кипіння і помішайте поки цукор не розчиниться. Далі додаємо коньяк ( в мене був ром, він ароматніший). Виливаємо це все у сухофрукти, накриваємо плівкою і залишаємо на ніч.
На другий день, відкидаємо сухофрукти на сито. Нагріваємо духовку до 150 гр.
Змішуємо і просіюємо всі сухі інгредієнти.
Збиваємо масло з цукром до майже однорідної пишної маси. Поступово додаємо яйця, збиваюч щоразу. Далі додаємо меласу і коньяк, і суху суміш, акуратно мішаючи лопаткою. Вкінці даємо сухофрукти, не довго вимішуємо і відразу у форми.
Печемо до 2 годин до сухої зубочистки. Після остивання кекс рекомендується загорнути у марлю просочену коньяком і залишити у холодному місці для вистоювання на 2-3 тижні.
Немає коментарів:
Дописати коментар