субота, 24 вересня 2016 р.

Шоколадно-кавовий торт

Мій другий мусовий тортик. 


Поки готувала пережила стрес спочатку залила мус в меншу форму ніж потрібно і він встиг застигнути коли це помітила, потім мусила два (!) рази доварювати мус, бо його ніяк не вистачало. Карамель мені "пахла" маслом, ганаш видушувався з мішка негарними ковбасками, і нарешті сіла батарейка у вагах. Вершки закінчились у найвідповідальніший момент. Кинулась варити глазурь - виявила що нема інвертного сиропу. Загалом, торт готувала три дні, але це для доці! Зробила висновок що зарано мені експерементувати, треба готувати за готовими рецептами.
Отже тут: шоколадний бісквіт, потім домашня карамель з горіхами, ганаш з білого шоколаду, кавова начинка і мус з кавою, м"ятою все завершує.

Шоколадний бісквіт готувала  за таким рецептом.
2 яйця
80 гр цукру
65 гр муки
17 гр крохмалю (я беру кукурудзяний)
15 гр какао
0,5 ч.л. розрихлювача
25 гр масла
25 гр води
екстрат ванілі

Духовку включити розігріватися до 170 градусів. Просіяти всі сухі інгрідієнти крім цукру. Відділити жовтки від білків. В маленьку кастрюльку налити води та додати масло.

Збити білкі до м"яких пік, додати половину цукру і збити до плотної піни. Жовтки збити з цукром до світлої маси.

Акуратно змішати білки з жовтками, рухами схожими як малюємо вісімку. Далі додати суху суміш теж вісімкою. Тим часом нагріваємо воду з маслом до кипіння, і відразу вливаємо у вже вимішане тісто.

Випікаємо до готовності (проба на суху палочку) орієнтовно 20 хв. Бисквіт вистояти, я охолоджений замотую у плівку і залишаю на ніч у холодильнику. Розрізаємо на два коржі.

Домашня карамель.
Досі не знайшла свій ідеальний рецепт карамелі, вона мені чомусь вся пахне маслом :(
50 гр цукру
40 гр інвертного сиропу
70 гр жирних вершків
30 гр згущеного молока
50 гр масла
1,5 гр солі

Сахар з інвертним сиропом довести до карамельного кольору на маленькому вогні (головне не переварити). В окремій кастрюльці нагріти вершки із згущеним молоком і додати до сиропу, варити до 110 градусів. Зняти карамель з вогню, додати масло, сіль, накрити харчовою плівкою в контакт і поставити в холодильник на ніч.

Ганаш з білого шоколаду.
100 гр білого шоколаду
50 мл вершки
5 гр масло

Нагріваємо вершки, кидаємо шоколад поломаний на кусочки і перемішуємо. Коли суміш вистигне, додаємо масло. Перекладаємо масу в кондитерський шприц.

Формуємо внутрішній шар. Розрізаємо бісквіт навпіл, на одну частину накладаємо карамель (треба попередньо достати її з холодильник і дати постояти при кімнатній температурі, або кладемо у кондитерський одноразовий мішок і кидаємо у кастрюлю з гарячою водою, зрізаємо кутик і карамель легко наноситься), далі розкладаємо горіхи, втоплюючи їх у карамель, зверху кладемо ще один бісквіт і на нього по кругу видавлюємо ганаш. Заморожуємо або просто кладемо в холодильник до хорошого застигання.

Мус з кавою і м"ятою

40 гр білків
40 гр цукру
125 гр молока
40 гр цукру
40 гр жовтків
14 гр желатину
80 гр води
250 гр вершків 33%
зерна кави та м"ята

Спочатку артоматизуємо молоко м"ятою на кавою. Нагріваємо молоко з зернами кави до кипіння, відставляємо на кілька годин, можна додати ще листки м"яти.

Желатин замочуємо у 80 гр води, щоб він повністю розійшовся я ставлю чашку у ємність з гарячою водою.

Білки збиваємо з цукром в плотну піну.

Тим часом 40 гр жовтків змішуємо з 40 гр цукру, обережно вливаємо підігріте і відділене від зерен кави і м"яти молоко. Змішуємо все і ставимо на маленький вогонь, доводимо суміш до 82 градусів постійно мішаючи, у нас вийде англійський крем. Переливаємо крем у чашу, додаємо желатин і перемішуємо.

Окремо збиваємо вершки, важливо їх не перезбити,буквально як тільки починають формуватися перестаємо. Тепер з"єднуємо всі три маси почергово додаючи і обережно вимішуючи.

Збираємо торт.
у форму прокладену ацетатною плівкою наливаємо мус, далі можна поставити на морозилку буквально на 15 хв, щоб мус схватився, дістаємо внутрішній шар і обережно кладемо на мус. Залишики мусу перекладаємо у мішок і заповнюємо бока.











Немає коментарів:

Дописати коментар