субота, 12 березня 2016 р.

Дріжджові мереживні млинці

Моя бабуся Оля готувала просто казково смачні млинці, а може вони мені такими здавалися у дитинстві. Вони було товсті, обов"язково їлися гарячими, зверху потрібно було покласти шматочок масла (побільше) і посипати сіллю.



Наскільки пам"ятаю, готувалися вони на заквасці, мука 1 сорту, перед самим випіканням у тісто треба було стерти одну картоплину (сиру).  Тобто перший раз тісто замішувалося на дріжджах, а вже потім трохи залишали на закваску, яку зберігали у холодному місці.

Але сьогодні у мене рецепт дріжджових млинців які теж дуже смачні, а от залишки тіста думаю можна спробувати залишити на закваску.

Отже, для тіста потрібно:
інгрідієнти приблизні! в когось може піти більше або менше муки..
мука - 200-250 грам (можна взяти вищий сорт навпіл з першим)
молоко - 750 мл
яйця 2- 3 шт.
вершкове масло (можна замінити олією) - 3-4 ст. л.
цукор 1-2 ст.л.
дріжджі 20-25 гр (приблизно 1,25 ч.л. сухих)
вода 250 мл
сіль  1 ч.л.

Спочатку розкришуємо дріжджі  в миску, додаємо цукор (1 ч.л.) і виливаємо теплу воду, далі додаємо 1 стакан просіяної муки. Замішуємо опару, накриваємо серветкою і ставимо у тепле місце підходити. Коли на поверхні з"являється багато бульок - опара готова.

Розтоплюємо масло, воно повинне бути теплим, але не гарячим. Жовтки розтираємо з цукром - все додаємо у тісто. А далі ми повинні ввести 2 ст. муки і молоко 3 ст. Робимо це почергово, тобто додали трошки муки, далі трошки молока. Наша задача щоб не утворилися грудочки і тісто було однорідне.

Ставимо тісто підходити. Коли воно підійде, ще раз вимішуємо і знову ставимо підходити. Нарешті, збиваємо з щіпкою солі білки і вводимо у тісто. Знову даємо піднятися.

Після того як тісто втретє підійшло, не мішаємо, а одразу випікаємо на гарячій сковорідці, складаємо на тарілку і змазуємо вершковим маслом. Найкраще млинці смакують гарячими. Я люблю їх їсти з солонуватою бринзою, Маша із згущеним молоком.


Примітки:
Тісто повинно бути доволі рідким, чим густіше тісто тим товстіші млинчики виходять, тобто можна додати або менше муки, або більше молока. Цукру можна додати менше якщо будете їсти з бринзою. Залежно від якості дріжджів може відчуватися їх запах, хто не любить - можна кинути трохи менше. Але саме в цьому їх смак, завдяки багаторазовому підніманню вони з ледь помітним кислим присмаком.



Немає коментарів:

Дописати коментар