середа, 1 квітня 2015 р.

Піца

Почну свій блог з рецепту піци..
Я дуже давно шукала свій рецепт, перепробувала масу і поки що в моєму арсеналі два улюблених. Це "довгий" класичний від Пітера і "швидкий".



Звичайно, що найчастіше користуюся швидким, якщо у квартирі тепло, то від замісу тіста до випікання може знадобитися менше години. Але більш правильним є все ж рецепт від Пітера Рейнхарта, бо довге визрівання тіста у холоді дуже позитивно впливає на якість самого тіста.

Для піци беремо хороше борошно з високим вмістом клейковини, його ще називають хлібним, а в Італії воно має маркування 00. У нас таке борошно знайти можна, але ціна не радує. Тому я особисто печу із харківського чи Богумила, якщо є -  додаю суху клейковину, але при цьому потрібно добре пересіяти, тому що можуть утворюватися грудочки, які потім нікуди не дінуться (я вже наступила на ці граблі).

Отже, власне рецепт:
1,25 ч.л. сухих дріжджів
125 мл теплої води
220-240 гр борошна (чим більший вміст клейковини тим менше його потрібно)
1 ст. л. оливкової олії
1 ч.л меду (кидаю завжди)
1ч.л. солі

Спочатку готуємо дріжджі. Розводимо їх у воді, можна додати мед або цукор (пів чайної ложки), тоді вони швидше почнуть працювати. Або якщо ви впевнені у їх якості сміливо додаємо зразу у борошно (я так і роблю) 

Залишаємо їх на хвилин 5-10 або коли на поверхні з'являться бульки. Тим часом готуємо борошно, пересівати не обов'язково, додаємо чайну ложку солі, в борошно вливаємо дріжджову суміш і для початку перемішуємо вилкою. Далі мішаємо рукою, тісто буде вологе не спішіть додавати борошно! Мішаємо кілька хвилин  і коли утвориться одне ціле додаємо ложку олії і продовжуємо вимішувати.

Ви побачите, що чим довше тісто мішати тим еластичнішим воно стає. Можна перед додаванням олії дати постояти тісту буквально 10 хв, за цей час розвивається клейковина і вимішувати його буде простіше і швидше.

Далі накриваємо ємність з тістом чистим вологим рушником і залишаємо на 30 хвилин в теплі. Тісто виросте приблизно у два рази.
upd. Зараз я просто кидаю всі складники у діжу Кітчена і за 5 хв тісто готове)

Далі начинка. Звичайно, що кожен формує начинку по своєму смаку, але основне правило всі інгредієнти повинні бути нарізані дуже тонко (окрім сиру) і начинки не повинно бути дуже багато! Тобто піца не повинна бути пирогом :)

Розкачуємо наше тісто, я просто розтягую його руками.


Зверху кладемо соус з помідор. До речі, сосус готую також сама, не йде у ніяке порівняння з кетчупом. Далі - ковбаса, чи гриби, чи просто шматочки курки, маслини,  помідори і що подобається. А от сир раджу брати моцарела. Він повільніше плавиться тому ідеально підходить для піци. І я люблю класти сир зразу на помідорний соус, далі наприклад ковбаса, а зверху тонко нарізані помідори.


Духовку ставимо на максимум. Піца печеться швидко тому чим більша температура тим краще. Я разом з духовкою нагріваю перевернуте деко, тоді підготовлену піцу (на пергаменті) кладу на дошку і переношу на деко. Буквально через 3-5 хвилин ваша піца буде готова.




Смачного! 

Немає коментарів:

Дописати коментар